Selecteer een pagina
Gemeente Dronten plaatst gekoelde containers voor etensresten

25 februari 2023

Gemeente Dronten plaatst gekoelde containers voor etensresten

PERSBERICHT – Om het bewoners van de appartementencomplexen Luwte en Shelter aan De Lijzijde in Dronten makkelijker te maken om afval te scheiden, plaatst de gemeente een Freshstation. Wethouder Lazise Hillebregt nam de gekoelde container voor groente-, fruit- en etensresten donderdag 23 februari samen met de bewoners feestelijk in gebruik. ‘Door ons afval goed te scheiden, kunnen we nieuwe spullen en grondstoffen maken.’

‘De gemeente Dronten gaat voor een duurzame toekomst: wij gaan voor 100 procent afval scheiden’, voegt de wethouder daaraan toe. De gemeente plaatst samen met de huurdersvereniging, OFW en het bedrijf Sidcon een Freshstation voor een proefperiode van zes maanden bij de ingang van de complexen. Sidcon ontwikkelde de Freshstation speciaal voor appartementen. Bewoners kunnen 24 uur per dag hun groente-, fruit- en etensresten snel en eenvoudig scheiden. Dankzij de koeling krijgen nare geurtjes geen kans.

Minder restafval
Deze container is alleen bedoeld voor biologisch afbreekbaar afval. Bewoners kregen van de gemeente een introductiepakket, dat bestaat uit een rolletje biologisch-afbreekbare afvalzakjes en een keukenbakje voor bioafval. Koffiedrab, theezakjes, planten, brood, botten en visgraten: het mag er allemaal in. Luiers, mest, grof tuinafval, kattenbakkorrels en as horen niet in deze container thuis maar in het restafval.

‘Er verdwijnt helaas nog veel groente-, fruit- en etensresten in het restafval’, zegt de wethouder toe. Dat is op jaarbasis gemiddeld 30 kilogram per persoon. En dat is zonde, vindt ze. Het scheiden van dit biologisch afbreekbaar afval draagt namelijk bij aan een duurzamere wereld. ‘Die willen we doorgeven aan toekomstige generaties; het bespaart CO2 uitstoot en kan opnieuw verwerkt worden tot compost en biobrandstof.’

De gemeente nodigt de inwoners van de appartementen uit om hun ervaring te delen en houdt tijdens en na de proefperiode een enquête.

Meer informatie en tips over afval scheiden is te vinden op www.wijgaanvoor100.nl

Foto: © Fotostudio Wierd

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code