Selecteer een pagina
Meer dan een jaar 80 cursisten op het oefenplein bij Huis voor Taal

14 februari 2024

Meer dan een jaar 80 cursisten op het oefenplein bij Huis voor Taal

PERSBERICHT | Een inkijkje op het Oefenplein van bibliotheek Dronten waar wekelijks zo’n 80 cursisten Nederlandse taallessen volgen bij Huis voor Taal onder de begeleiding van een vrijwilliger.

Voorlezen
Sandra, Diana en Aya volgen nu al een jaar taallessen onder de bezielende begeleiding van vrijwilliger Albert bij Huis voor Taal in Dronten. Enthousiast en creatief als Albert is, lezen ze vandaag, tijdens de Nationale Voorleesdagen, het Prentenboek van het Jaar “Help! Een verrassing” van Mirjam Bos. Het voorlezen aan elkaar van de korte teksten op de bladzijden gaat hen goed af. Zelfs intonatie is duidelijk te horen in de zinnen, er wordt écht voorgelezen, in het Nederlands, aan elkaar.

Waardevolle woordenschat
Het bespreken van de inhoud, maar ook het kijken naar de gebeurtenissen en details op de kleurige platen daagt de cursisten uit om hun opgedane woordenschat aan te spreken én uit te breiden. De humor in het boek wordt opgemerkt en tovert lachende gezichten bij de hele groep.

Fictieve opdrachten om te oefenen
Albert vertelt over opdrachten die hij de cursisten geeft. Vorige week hebben ze bijvoorbeeld een email beantwoord. Deze fictieve email kwam zogenaamd van een vriendin uit de stad van hun thuisland. In de email stond een vragenlijst met betrekking tot het starten van een Huis voor Taalgroep door Patricia in Warschau, Carla in Kaapstad en Yoko in Tokyo. Enthousiast vertellen de cursisten om beurten welke vraag is blijven hangen uit de email en welk antwoord ze daarop gaven. Sandra weet nog: “Uit hoeveel deelnemers kan een groep bestaan?” en antwoordt: “Twee tot zes cursisten.” Diana herinnert zich de vraag over de leeftijd van de deelnemers en antwoordt dat ze “volwassen moeten zijn en dus ouder dan 18 jaar”. Aya tenslotte bespreekt de vraag hóe de deelnemers naar de taallessen komen en weet te vertellen dat Sandra met de auto komt en Diana en zijzelf met de fiets.

Vooruitgang
Knap om te zien hoe deze vrouwen de theorie van afgelopen jaar nu heel praktisch kunnen inzetten, hoe hun woordenschat is toegenomen tot veel meer dan een enkel woord of begrip, want ze maken correcte omschrijvingen waarbij ze verschillende woorden inzetten rondom hetzelfde begrip. Maar vooral ook het plezier is duidelijk merkbaar, vooral ook wanneer benoemd wordt dat zeker ook Albert goed en uitgebreid kan praten!

Over Huis voor Taal
Huis voor Taal Dronten is dé startplek om Nederlands te oefenen. Er zijn lesgroepen op elk niveau en onze medewerkers en vrijwilligers klaar met enthousiasme en deskundigheid.

Foto: © FlevoMeer Bilbiotheek

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code