Selecteer een pagina
Anna Veeman wint European Odd Fellows Youth Tour

9 maart 2024

Anna Veeman wint European Odd Fellows Youth Tour

PERSBERICHT | Odd Fellows Dronten organiseerde opnieuw de deelname aan de European Odd Fellow Jeugdprijs i.s.m. het Ichthus College en Almere College. Leerlingen van de bovenbouw Havo en VWO konden een essay schrijven over een actualiteit. Op dinsdagavond 5 maart heeft een enthousiaste wethouder, Peter Duvekot, in het Odd Fellowhuis winnaar Anna Veeman bekend gemaakt die met jongeren uit andere Europese landen naar IJsland en New York gaat om internationale kennis en ervaring op te doen.

De deelnemers, Anna Veeman, Imke de Bree, Nora Dillerop, Maren van den Hemel en Mette Loosman hielden een korte pitch over het essay dat zij geschreven hadden. De onderwerpen varieerden van het gebruik van placebo’s, klimaat, de globalisering tot oude Franse idealen die nog steeds actueel zijn. Met bewondering luisterde de goed gevulde zaal naar deze dappere jongeren met hun boeiende opvattingen. Menigeen zal stof tot nadenken mee naar huis genomen hebben.

Anna Veeman van het Almere College schreef over de vraag wat globalisering ons brengt en wat de negatieve kanten ervan zijn, bijvoorbeeld het effect van onze consumptiemaatschappij op landen waar de producten gemaakt worden die wij willen hebben. Zij pleit voor een samenleving op basis van gelijkwaardigheid waarin besluiten worden genomen die voor zoveel mogelijk mensen positief uitpakken. En last but not least: laten we vooral zelf, als individu, ons steentje bijdragen om de wereld beter te maken. Haar pitch was overtuigend en sprak de zaal aan.

Anna gaat met ca 30 winnaars uit andere Europese landen o.a. in New York een ambassade en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties bezoeken en in IJsland kennis vergaren over het klimaat en geothermische energie. Met daarbij volop gelegenheid om nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Een betekenisvolle ervaring die veel invloed heeft op je wereldbeeld en keuzes voor studie en levenspad, zo vertelden de enthousiaste aanwezige eerdere winnaars, Mourad Lagsir, Rachel Pascoe en Tessel Schrijer. Ook gaven zij de deelnemers mee om scherp en kritisch te blijven denken, niet de menigte te volgen en open te blijven staan voor cultuurverschillen en mensen die anders kunnen denken over ‘onze’ normen en waarden. ‘Blijf ontdekken en jezelf ontwikkelen, ga het gewoon doen!’

Wethouder Peter Duvekot mocht bekend maken dat Anna de winnaar was en had -terecht – ook mooie woorden voor alle deelnemers. De durf om, soms spannende, uitspraken te doen bij de deelnemers sprak hem erg aan en hij gaf hen de opdracht mee zich vooral te laten horen en nooit hun creativiteit op te geven. Alle bijdragen inspireerden hem om prikkelende discussies te kunnen voeren in de gemeentelijke organisatie. Anne Langereis van Odd Fellows Dronten, besloot de avond met een uitspraak van Eleanor Rooseveld die ook Odd Fellow was: ‘Het is niet genoeg om te praten over vrede, we moeten erin geloven. Het is niet genoeg om te geloven in vrede, we moeten eraan werken.’ Deze vijf jongeren staan in de startblokken om dit waar te maken.

Foto: © Wim Hijink – winnaar Anna Veeman te midden van de deelnemers aan de Odd Fellows Essaywedstrijd

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code