Selecteer een pagina
Winkelcentrum Dronten Centrum

13 maart 2024

Sterke groei werkgelegenheid Flevoland 2023

PERSBERICHT | Goed nieuws voor Flevoland: opvallend is dat ondanks de personeelskrapte, energiecrisis en het conflict in Oekraïne het aantal banen in Flevoland sterk groeit. Het aantal banen nam in 2023 toe met 7.880. Het aantal vestigingen steeg met ruim 4.400.

Werkgelegenheidsonderzoek
Elk jaar wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Flevoland. Dit doen we om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen, zodat we hierop in kunnen spelen. Denk hierbij aan de bouw van 100.000 woningen in Flevoland. Dit vraagt naast de bouw ook om extra voorzieningen en werkgelegenheid. Hierdoor wordt er een sterkere banengroei verwacht in Flevoland, dan de rest van Nederland. Met gevolg dat er ook behoefte ontstaat aan extra personeel.

Grootste banengroei in zorg en detailhandel
Net als in de afgelopen jaren zorgen nieuwe vestigingen voor het grootste gedeelte van de banengroei. In totaal brachten nieuwe vestigingen in 2023 ruim 11.500 banen met zich mee. In bijna alle sectoren groeit het aantal banen. Net als voorgaande jaren groeit het aantal banen het sterkste in de zorg en in de groot- en detailhandel. Andere sterke groeisectoren in 2023 zijn de bouw, de industrie en de zakelijke dienstverlening.

“We zijn trots op de veerkracht en het ondernemerschap in onze mooie provincie. Mede dankzij Horizon Flevoland ontstaat hier een steeds diverser en aantrekkelijker klimaat om te ondernemen. Zo hebben we de ambities om ons te versterken op het gebied van Tech en Transitie en de innovatieve maakindustrie”, aldus gedeputeerde Chris Jansen.

Kwaliteit voor iedereen
Naast de focus op groei van de werkgelegenheid kijken we ook breder. Denk hierbij aan vragen als: Is de groei inclusief? Profiteert iedereen ervan? En in hoeverre is de groei duurzaam? In Flevoland proberen we het juiste evenwicht te vinden en te zorgen voor een hoge kwaliteit van leven voor iedereen. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen.

Achtergrond
Samen met ondernemers en de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde voert provincie Flevoland jaarlijks het werkgelegenheidsonderzoek uit. De provincie en haar zes gemeenten gebruiken het onderzoek voor het maken van beleid voor de regionale economie en arbeidsmarkt. Klik hier voor het online werkgelegenheidsonderzoek. Klik hier voor meer informatie over de economische visie van provincie Flevoland. In april 2024 wordt door de Economic Board Flevoland, de Flevoland Monitor uitgegeven met een uitgebreide analyse van onder andere de Flevolandse arbeidsmarkt.

Foto: © De DronterReporter

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code