Selecteer een pagina
Govert Buijs

18 april 2024

19 april 2024 Filosofisch Café Dronten met Govert Buijs

PERSBERICHT | Vrijdagavond 19 april komt Hoogleraar economische filosofie Govert Buijs naar het Filosofisch Café Dronten. Buijs zal zich met de bezoekers afvragen of wij een economie hebben, of dat de economie ons heeft. Daarnaast bekijken we hoe een economie van de toekomst eruit zou kunnen zien. De bijeenkomst vindt plaats in het Odd Fellowhuis aan de Ketting 6 in Dronten.

Economie gedijt bij vertrouwen en samenwerking
Al vele jaren ligt in de economie en in de samenleving de nadruk op de financiële winst van bedrijven, op het eigenbelang van mensen en op economische (financiële) behoeften. Dit verandert langzamerhand, met een groeiend inzicht dat een economie pas gedijt als er sprake is van vertrouwen en samenwerking. Buijs zet in zijn bijdrage de stelling centraal dat een markteconomie niet kan functioneren zonder moraal en ook niet zonder maatschappelijke betrokkenheid.

Bijdragen aan een ‘goed leven.’
Dit doet hij onder meer door met de bezoekers te kijken naar allerlei nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen waar we momenteel mee te maken hebben. Zoals de ecologische problemen, flexibilisering, toenemende ongelijkheid, populisme, robotisering en geopolitieke spanningen. Dit maakt het nodig om opnieuw over de inrichting van onze economie na te denken. Naast zijn bijdrage, gaat Buijs in het tweede deel van de avond ook met de aanwezigen in gesprek over hoe het thema van betekenis is in ons dagelijkse leven. Hoe dient dan de economie van de toekomst er uit te zien wil ze echt bijdragen aan ‘goed leven’?

Prof. dr. Govert J. Buijs (1964) studeerde politieke wetenschappen, filosofie en theologie aan de VU in Amsterdam en aan het Institute for Christian Studies in Toronto (Canada). Sinds 2011 is hij hoogleraar politieke filosofie op de Kuyperleerstoel aan de Vrije Universiteit. Aan dezelfde universiteit is hij sinds 2016 benoemd op de Goldschmeding Chair ‘Maatschappelijke en economische vernieuwing’. Naast o.a. zijn boek gericht op het thema van de avond op 19 april a.s., schreef hij recent samen met Jan Peter Balkenende een boek over de route naar een duurzame, inclusieve en innovatieve markteconomie in Europa.

Aanmelding
De inloop van de Filosofisch Café-avond op 19 april is vanaf 19.30 en om 20.00 uur gaan we van start in het Odd Fellowhuis aan de Ketting 6 in Dronten. Entree is € 7,50 p.p. inclusief koffie/thee bij aanvang, te voldoen bij binnenkomst. Scholieren en studenten betalen € 2,50. U kunt contant of met pin betalen en de avond bezoeken na aanmelding en bevestiging via info@filosofischcafedronten.nl. Filosofisch Café Dronten is een initiatief van Odd Fellows Dronten.

Foto: © David Meulenbeld

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code