Selecteer een pagina
Willemien Wever

12 juli 2023

CDA Dronten maakt zich sterk voor verenigingen en vrijwilligers

PERSBERICHT | Bij de behandeling van de Kadernota 2024 op donderdag 13 juli a.s. dient de CDA-fractie in Dronten twee moties in ter ondersteuning van verenigingen en vrijwilligersorganisaties.

Eén centraal loket voor verenigingen
Volgens Dinand Ekkel, lid van de fractie, is een VerenigingsOndersteuningsCentrum zeer wenselijk. Verenigingen zijn enorm belangrijk voor de participatie en betrokkenheid van inwoners in de samenleving. Maar er komt enorm veel op die verenigingen, en vooral op de bestuurders af, zoals vrijwilligersbeleid, belastingwetgeving, hoge energielasten en keuzes voor verduurzaming, privacy-wetgeving, ongevallenverzekering en aansprakelijkheid, etc.

Het is belangrijk dat er 1 centraal loket is binnen de gemeente waar de bestuurders worden ondersteund met expertise, waar kennis kan worden gedeeld in workshops, zodat de ene vereniging kan leren van de andere. We moeten voorkomen dat steeds het wiel opnieuw moet worden uitgevonden.

Het CDA roept het college op in contact te treden met alle verenigingen om goed inzicht te krijgen in de behoeftes van de verenigingen. Per 1 mei 2024 moet het VerenigingsOndersteuningsCentrum operationeel kunnen zijn, in elk geval als pilot voor de komende 3 jaar.

Vrijstelling leges voor evenementen vrijwilligersorganisaties
Fractievoorzitter Willemien Wever dient samen met Leefbaar Dronten een motie in, die ervoor moet zorgen dat evenementen, die door vrijwilligersorganisaties en verenigingen worden georganiseerd, geen leges hoeven te betalen. Bij een kleinschalige buurt- of wijkactiviteit gaat de activiteitensubsidie voor een groot deel op aan de kosten van leges; dit gaat ten koste gaat van de activiteit of het evenement zelf. Dit moet anders kunnen! Buurtactiviteiten en -evenementen versterken de sociale contacten en samenhang in eigen straat, buurt of wijk. Buurtactiviteiten dragen bij aan het gevoel van sociale veiligheid en een prettige leefomgeving, dat is 100% maatschappelijke winst.

> Lees hier de motie “VereningsOndersteuningsCentrum (VOC)”
> Lees hier de motie “Vrijstelling leges evenementenvergunning vrijwilligersorganisaties”

Foto: © De DronterReporter – Willemien Wever van CDA Dronten

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code