Selecteer een pagina
Defqon

7 april 2023

Dronten in evenementen-top drie van middelgrote gemeenten

PERSBERICHT | Dronten is één van de drie beste evenementensteden in Nederland in de categorie tot 100.000 inwoners. Dat mooie nieuws werd maandag 3 april bekend gemaakt bij de Nationale Evenementenprijzen 2022. De uitverkiezing is een bekroning van doordacht beleid. “Samen zorgen we dat er veel kan in Dronten.”

Jesse van Oostrum houdt zich als Coördinator APV & Bijzondere Wetten bij gemeente Dronten bezig met alles wat met evenementen te maken heeft. Denken in mogelijkheden is op zijn afdeling het uitgangspunt: “We zijn niet alleen toetsend, maar ook informerend, adviserend en faciliterend. Met andere woorden: we kijken liever naar wat er wél kan in plaats van wat niet. We nemen alleen verantwoorde risico’s en daarvoor is een goede samenwerking met veiligheidsdiensten en organisatoren essentieel. We zien het organiseren van een fijn en veilig evenement als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Samen onderzoeken wat er mogelijk is
Verschillende grote meerdaagse festivals als Lowlands en Defqon.1 vormen voor gemeente Dronten een prachtig, internationaal uithangbord. Met de organisatoren gaat de gemeente actief in gesprek. Jesse: “We zien hen echt als strategische partners. Door de expertise te bundelen kom je tot het beste resultaat. Dat betekent niet dat in Dronten zomaar alles kan, maar wel dat we altijd samen onderzoeken wat er mogelijk is. Zo konden we hier bijvoorbeeld midden in coronatijd, terwijl overal evenementen werden afgelast, toch een grootschalig evenement als Mud Masters veilig laten doorgaan.”

Meedenken en innoveren
Bijzonder is dat de gemeente actief meewerkt aan innovaties in de evenementenbranche. Jesse: “Jaarlijks voeren we een aantal pilots uit om nieuwe ideeën te toetsen, die de sector kunnen helpen hun werk effectiever en fijner uit te voeren. Denk hierbij aan de pilot systeemgericht toezicht. Hierbij leggen we, vanuit verantwoord vertrouwen, de verantwoordelijkheid voor het veilig opbouwen van de constructies bij de organisator. De veiligheid van het evenement blijft gewaarborgd, terwijl we minder tijd en mankracht kwijt zijn aan inspectie en verslaglegging.”
Vooral de grote evenementen lenen zich goed voor dergelijke pilots, maar Jesse benadrukt dat elk evenement in Dronten de benodigde aandacht krijgt. “De Meerpaaldagen, Polderfest en het Wijland Festival zijn weer op hun eigen manier kenmerkend voor onze gemeente.”

Kennissessies
Om alle evenementen zo goed mogelijk te faciliteren zoekt de gemeente ook op kennisgebied de samenwerking met de sector. Samen met MOJO Concerts (Lowlands) en Q-dance (Defqon.1) organiseert de gemeente Dronten kennissessies voor organisatoren van evenementen. Jesse: “Er komen veel ontwikkelingen op ons af. Duurzaamheid en de energietransitie brengen nieuwe uitdagingen met zich mee: hoe ga je om met wegwerpplastic, hoe hou je accu’s voor elektrische opslag brandveilig? Met deze kennissessies helpen we niet alleen de grote organisatoren, we nemen daar heel bewust ook de kleinere partijen in mee zodat we de sector breed ondersteunen.”

Gestroomlijnd proces
De opgedane kennis helpt de gemeente ook om de eigen dienstverlening verder te verbeteren. Jesse: “Op de gemeentewebsite hebben we een speciale pagina met nuttige informatie ingericht voor het organiseren van evenementen. Allerlei zaken die nodig zijn bij een vergunningsaanvraag hebben we hier alvast verzameld: luchtfoto’s, een veiligheidsplan en richtlijnen van de veiligheidsdiensten. Maar ook info over actuele wegwerkzaamheden of het gedrag van mensen in noodsituaties is er te vinden.”
Mede dankzij deze inspanningen kan de gemeente het vergunningentraject gestroomlijnd laten verlopen, vertelt Jesse: “Negentig procent van de vergunningen geven we minimaal zes weken voor evenement af. Daarbij gaat het wat mij betreft niet primair om de vergunning op zich, het proces is belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat ons team een substantiële bijdrage levert aan veiligere evenementen.”

Blijven ontwikkelen
De uitverkiezing tot één van de beste evenementengemeenten is een mooie bekroning, maar de blik blijft wat Jesse betreft gericht op de toekomst. Jesse: “We gaan onderzoeken hoe we ons als gemeente, en wellicht later ook de organisatoren, kunnen blijven ontwikkelen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en toegankelijkheid. Met partners als de hogescholen Windesheim, Saxion en Aeres in onze omgeving heb ik daar alle vertrouwen in.”

Foto: © Q-Dance, organisatie Defqon

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code