Selecteer een pagina
Fietshelmenactie

10 april 2024

Fietshelm met korting voor Flevolanders

PERSBERICHT | Vandaag 10 april 2024 is het de Landelijke Dag van de Fietshelm. Flevolanders krijgen vanaf vandaag € 25 korting op de aanschaf van een fietshelm (bij aanschaf fietshelm vanaf € 45) bij alle deelnemende fietsenhandelaren in Flevoland. Met deze actie wil de provincie het dragen van de fietshelm stimuleren.

Deze actie is een samenwerking van de provincie Flevoland, gemeenten, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Artsen voor Veilig Fietsen en Stichting Bevordering Verkeerseducatie. De kortingsbon is verkrijgbaar bij de fietsenhandelaar of te downloaden via www.stichtingsbv.nl/fietshelm. De actie duurt tot uiterlijk 15 juni en de eerste 1.000 Flevolandse aanvragers kunnen ervan gebruikmaken.

Aandacht voor veilig fietsen
Zo lang en veilig mogelijk fietsen kan heel goed in Flevoland. Maar helaas gebeuren er steeds meer ongevallen met ernstig hersenletsel als gevolg. Jan de Reus, gedeputeerde Mobiliteit en Infrastructuur: “Dit jaar besteden we meer aandacht aan de verkeersveiligheid van fietsers. Dat doen we door te werken aan veilige fietsoversteken en wegen, maar ook door kinderen van jongs af aan te stimuleren veilig aan het verkeer deel te nemen. Vooral ouderen en jonge kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Het dragen van een fietshelm is voor een ieder een vrijwillige keuze, maar het kan veel leed voorkomen.”

Een fietshelm verlaagt de kans op hersenletsel
Fietsen is in Nederland erg populair en gezond voor lichaam en geest. Een mooie gewoonte die zeker behouden moet blijven. Helaas heeft fietsen soms ook een keerzijde. Het afgelopen jaar werden 76.400 fietsers behandeld op de Spoedeisende Hulp als gevolg van een verkeersongeval. Ruim twee op de vijf fietsers was 55-plusser en 12% was 12 tot en met 17 jaar oud. In 70% van alle gevallen was er sprake van een eenzijdig ongeval en in bijna twee derde van alle fietsongevallen ontstond ernstig letsel.* Ook was er in één op de zes gevallen sprake van hersenletsel, waar dit bij 55-plussers zelfs één op de vijf gevallen betrof.

“Hoewel er in 2023 ten opzichte van 2022 sprake was van een daling in letsel als gevolg van verkeersongevallen op de fiets en meer onderzoek nodig is naar de onderliggende reden hiervan, blijven de ernst en omvang van het probleem onmiskenbaar. Zo laat de trend over de afgelopen 10 jaar een sterke stijging van 27% zien”, vertelt Martijntje Bakker, directeur en bestuurder bij kenniscentrum VeiligheidNL. “Het dragen van een fietshelm kan de kans op hoofd- en hersenletsel in Nederland met respectievelijk 62 en 36% verlagen, waarmee het dragen van een fietshelm eigenlijk een no-brainer is om jezelf makkelijk en effectief te beschermen.”
Volgens prognoses van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is de verwachting dat over de periode 2018 tot 2040 onder fietsers het aantal ernstige verkeersgewonden bij eenzijdige ongevallen met 80% toeneemt.

Beweging breidt verder uit
De noodzaak tot het terugdringen van het aantal hoofd- en hersenletsels als gevolg van een fietsongeval en het stimuleren van fietshelmgebruik vindt steeds bredere weerklank in de maatschappij. In navolging van Artsen voor Veilig Fietsen, Hersenstichting, HersenStrijd fonds, VeiligheidNL, Interpolis, ANWB, Veilig Verkeer Nederland en diverse provincies en gemeenten sluiten BOVAG, RAI Vereniging en Verbond van Verzekeraars zich dit jaar ook aan bij dit initiatief.**

Dag van de Fietshelm
Op woensdag 10 april worden door het hele land activiteiten georganiseerd om fietsers bewust te maken van het belang van het verbeteren van de fiets veiligheid. Met deze themadag willen de betrokken organisaties in 2030 het aantal hoofd- en hersenletsels als gevolg van een fietsongeval met 20% verminderen.***

Meer informatie over de Dag van de Fietshelm is te vinden op: www.dagvandefietshelm.nl. Op www.stichtingsbv.nl/fietshelm vindt men meer informatie over de fietshelmactie.

* MAIS-2+ categorie – matig, ernstig gewonden.
** BOVAG en RAI Vereniging ondersteunden eerdere edities van de Dag van de Fietshelm reeds met
gerichte campagnes.
*** Ten opzichte van peiljaar 2021. 

Foto: © De DronterReporter

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code