Selecteer een pagina
FlevoMeer Bibliotheek komt in actie tegen laaggeletterdheid

1 september 2023

FlevoMeer Bibliotheek komt in actie tegen laaggeletterdheid

PERSBERICHT | In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij daardoor ook niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In de gemeente Dronten gaat het om ongeveer 7% van de inwoners*. Tijdens de week van Lezen en Schrijven bieden wij een gevarieerd programma aan. Op deze manier kunnen inwoners en organisaties in de gemeente Dronten kennismaken met het aanbod van de bibliotheek.

Kansen
Moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden kan grote gevolgen hebben voor iemands leven. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan, ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. Het is belangrijk dat we als samenleving laaggeletterden niet afschrijven, maar juist in hen blijven investeren. Bied hen bij- en omscholing aan, op hun eigen niveau en in hun eigen buurt. Niemand is te oud om te leren. Stichting Lezen en Schrijven vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland zich een leven lang kan blijven ontwikkelen. Dat zorgt voor betere kansen op de arbeidsmarkt. Ook kunnen mensen dan zelfstandiger meekomen in de samenleving.

Activiteiten
Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van lezen en schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in de Gemeente Dronten is er van alles te beleven. Alle activiteiten vinden plaats op de 2e etage in FlevoMeer Bibliotheek Dronten.

Open huis
Wil jij kennismaken met Huis voor Taal en andere taalscholen in Dronten? Kom dan naar een van onze open huizen. Je krijgt uitgebreid informatie en het is ook mogelijk om mee te draaien met de lessen. Aanmelden is niet nodig.
Woensdag 13 september: 9.30 – 11.30 uur
Donderdag 14 september 9.30 – 11.30 uur

Oefenplein
Binnen het Kennisplein in FlevoMeer Bibliotheek Dronten is er een plek waar je onder begeleiding van vrijwilligers oefent met verschillende online programma’s op het gebied van basisvaardigheden. Zo kan je aan de slag met taal en rekenen, professionaliteit, dagelijkse zaken en hobby’s en interesses.
Aanmelden is niet nodig.
Elke dinsdagmiddag 13.00 – 15.00 uur
Elke donderdagochtend 10.00 – 12.00 uur

Film van Anas
Anas Alghafir heeft een welkomstfilm voor nieuwkomers in Dronten gemaakt. Zelf had hij maanden nodig om zijn weg te kunnen vinden. Deze film is voor iedereen handig om te weten wat er eigenlijk allemaal in Dronten is. Aanmelden is niet nodig.
Dinsdag 12 september 13.00 – 13.45 uur
Woensdag 13 september 11.00 – 11.45 uur
Donderdag 14 september 11.00 – 11.45 uur

Workshop Laaggeletterdheid
Wat betekent laaggeletterdheid precies, hoe (h)erken je het, hoe kun je mensen hierin helpen en waar kun je ze naar doorverwijzen?
Deelname is kosteloos, wel graag aanmelden via info@huisvoortaaldronten.nl.
Dinsdag 12 september 10.00 – 11.30 uur

Workshop woordkaarten
Het gebruik van woordkaarten vergroot de woordenschat en is vooral gericht op spreekvaardigheid. Wil je kennismaken met deze werkvorm? Kom dan ook langs.
Deelname is kosteloos, wel graag aanmelden via info@huisvoortaaldronten.nl.
Woensdag 13 september 13.30 – 15.00 uur

De taal van magie is grenzeloos
In deze voorstelling van goochelaar Anton Maris, laat hij trucs zien die de taalbarrières overbruggen. Ook zal hij je uitdagen om actief mee te doen. Leer zelf diverse trucs en laat deze zien aan andere deelnemers. Meld je aan voor deze magische middag.
Deelname is kosteloos, wel graag aanmelden via info@huisvoortaaldronten.nl.
Donderdag 14 september 14.00 – 15.00 uur

BieBus on Tour
Tijdens de week van Lezen en Schrijven (8-15 september) doet de BieBus alle markten van het werkgebied van FlevoMeer Bibliotheek Dronten aan. Op de markt gaan medewerkers en vrijwilligers van Huis voor Taal in gesprek met de marktbezoekers over laaggeletterdheid. Daarnaast kunnen marktbezoekers de escapekoffer laaggeletterdheid spelen om te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Kom jij ook? Aanmelden is niet nodig, we staan op de lokale markten.
Swifterbant dinsdag 12 september 13.30 – 17.00 uur
Dronten woensdag 13 september 8.30 – 12.30 uur
Biddinghuizen woensdag 13 september 13.30 – 17.00 uur

* www.geletterdheidinzicht.nl

Foto: © FlevoMeer Bilbiotheek

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code