Selecteer een pagina
Ketelsluis

17 april 2024

Groot renovatieproject bruggen en sluizen Flevoland afgerond

PERSBERICHT | Bijna zes jaar na de ondertekening van het contract met de aannemerscombinatie, is deze week het Programma Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen officieel afgerond. Met dit complexe project realiseerde provincie Flevoland in een relatief korte periode een enorme renovatieopgave aan de beweegbare bruggen en sluizen. Hiermee is de provincie koploper en een voorbeeld voor de infrastructurele vervangingsopgave, die in heel Nederland aan de orde is. Met het project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen investeerde de provincie ruim 70 miljoen euro in de modernisering van 13 bruggen en 11 sluizen op 16 verschillende locaties.

Belangrijk onderdeel van het renovatieproject was het vernieuwen van de bedienings- en besturingssystemen en het standaardiseren en uniformeren van de bediening op afstand. Een complexe klus. Zo zijn motoren vervangen, nieuwe elektriciteits- en glasvezelverbindingen aangelegd en schakelkasten, slagbomen, camera’s en omroepinstallaties vernieuwd. Verder zijn er veel onderdelen van de bruggen en sluizen vervangen. Zo zijn er bijvoorbeeld op verschillende plekken sluisdeuren vervangen of opgeknapt en nieuwe beweegbare brugdelen (brugvallen) geplaatst. Ook zijn er op diverse plekken nieuwe wachtsteigers en remming- en geleidewerken gemaakt. Bij een aantal sluizen moet dit de komende jaren nog gebeuren.

Veiligheid
Belangrijk doel van het project was ook om te zorgen dat de bruggen en sluizen weer aan alle nieuwe standaarden en veiligheidseisen voldoen. Door het nieuwe uniforme bedieningssysteem zijn er minder storingen en is de veiligheid voor zowel voor de bedienaars als de weg- en vaarweggebruikers weer optimaal.

App ‘Varen Flevoland’
De invoering van de app ‘Varen Flevoland’ was ook onderdeel van het Programma Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen. Via de app ‘Varen Flevoland’ kunnen vaarweggebruikers zich aanmelden voor een doorvaart van alle bruggen en sluizen, die provincie Flevoland op afstand bedient. Verder geeft de app informatie over openingstijden van bruggen en sluizen, doorvaarhoogtes en -breedtes en actuele stremmingen. Bovendien geeft de app aan of het druk of rustig is op de bediencentrale. De app ‘Varen Flevoland’ is gratis te downloaden in de Apple App Store en in de Google Play Store.

Samenwerking en afstemming
“In zes jaar tijd is er ontzettend veel werk verzet! Dit kon niet zonder goede afstemming met allerlei betrokken partijen en gebruikers van onze bruggen en sluizen. Door goed overleg met hen over stremmingen en oplossingen hebben we deze klus kunnen klaren”, aldus gedeputeerde Jan de Reus. “We zijn ons bewust dat dit voor veel mensen en bedrijven lastig is geweest. Begrip en geduld van iedereen was hierbij onontbeerlijk. Hierdoor hebben we met elkaar gezorgd dat we qua bruggen en sluizen weer over een infrastructuur beschikken waarmee we weer jaren vooruit kunnen. En Flevoland goed en veilig bereikbaar blijft, zowel over de weg als over het water”.

Foto: © De DronterReporter – De Ketelsluis

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code