Selecteer een pagina
Jan Bloemendal in Filosofisch Café over gedachtengoed Erasmus

14 mei 2023

Jan Bloemendal in Filosofisch Café over gedachtengoed Erasmus

PERSBERICHT | Donderdagavond 25 mei komt latinist en senior onderzoeker Jan Bloemendal naar het Filosofisch Café Dronten. Deze avond staat het gedachtengoed van de zestiende-eeuwse Nederlandse Humanist Desiderus Erasmus centraal. De avond bestaat uit de bijdrage van de spreker en een gesprek over toepasbaarheid van de inhoud van de bijdrage in de dagelijkse praktijk aan de hand van stellingen. De bijeenkomst vindt plaats in het Odd Fellowhuis aan de Ketting 6 in Dronten.

Geen filosoof
Erasmus was allesbehalve een filosoof maar toch geven we in het Filosofisch Café Dronten graag aandacht aan zijn gedachtengoed. Hij heeft veel nagedacht en geschreven over onderwijs en opvoeding, over de plaats van de mens in de wereld en over tolerantie en vrede. Ook heeft hij allerlei wijsheid uit de oudheid bij elkaar gebracht in beschouwende gesprekken en korte spreuken met soms een lange toelichting en uitspraken van klassieke filosofen.

Lof der Zotheid
Zijn bekende werk ‘Lof der Zotheid’ is heel veel, maar ook een spiegel voor ons als mensheid en ons menselijk ‘gedoe.’ Door in zijn tekst uit te gaan van een ‘zot’ als spreker, kon Erasmus in zijn tijd de spot drijven met de misplaatste ernst waarmee alle mensen, ongeacht beroep, stand of positie, hun eigen belangen najoegen. Alsook de groteske kortzichtigheid waarmee zij klaar stonden met hun oordeel over elkaar.

Erasmus als specialisatie
Als latinist, theoloog en senior onderzoeker is Bloemendal verbonden aan het Huygens ING, Instituut voor Nederlandse geschiedenis en cultuur en onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ook is hij docent aan de Ruhruniversiteit in Bochum. Eén van zijn specialisaties is Erasmus en als uitvoerend secretaris van de uitgave van ‘Erasmi Opera Omnia,’ zet hij zich met een groep internationale wetenschappers in om alle werken van Erasmus in een wetenschappelijke uitgave te publiceren.

De inloop van de Filosofisch Café-avond is vanaf 19.30 en om 20.00 uur gaan we van start in het Odd Fellowhuis, De Ketting 6 in Dronten. Entree is € 7,50 p.p. inclusief koffie/thee bij aanvang, te voldoen bij binnenkomst. Scholieren en studenten betalen € 2,50. U kunt contant of met pin betalen en de avond bezoeken na aanmelding en bevestiging via info@filosofischcafedronten.nl

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code