Selecteer een pagina
Marja Havermans over 'Sterven als stoïcijn' in Filosofisch Café

11 september 2023

Marja Havermans over ‘Sterven als stoïcijn’ in Filosofisch Café

PERSBERICHT | Donderdagavond 21 september komt filosoof en schrijver Marja Havermans naar het Filosofisch Café Dronten. Deze avond gaat over ‘Sterven als een stoïcijn’ en de centrale focus ligt op het thema ‘aanvaarden.’ De avond bestaat uit de bijdrage van de spreker en een gesprek over de betekenis van de inhoud van de bijdrage in de dagelijkse praktijk. De bijeenkomst vindt plaats in het Odd Fellowhuis aan de Ketting 6 in Dronten.

Geen invloed op de dood
‘Aanvaarden’ komt voort uit het stoïcijnse filosofie-principe dat je altijd een tweedeling kunt maken. I datgene waarop je invloed hebt en waarop je geen invloed hebt. Dat laatste moet je aanvaarden. De dood is een van de dingen waarop wij mensen geen invloed hebben. We moeten dus aanvaarden dat we sterfelijk zijn. In de praktijk kan dit betekenen dat je de dood mogelijk ook aangezegd krijgt, wanneer het nog hooguit maanden zal duren tot je einde daar is. Havermans maakte dit mee met de aangekondigde dood van haar man.

Een aangekondigde dood?
In haar bijdrage zal Havermans laten zien hoe het stoïcijnse aanvaarden eruit ziet als het ‘echt’ wordt, als de dood daadwerkelijk nadert. Om haar verhaal te vertellen, gebruikt ze meer thema’s en citaten uit de stoïcijnse filosofie. Zoals het inzetten van je verstand bij het omgaan met emoties. En hoe de stoïcijnse deugden kunnen helpen het lot te aanvaarden. Tot slot gaat het ook over waardig sterven en hoe aanvaarding helpt bij het vinden van gemoedsrust.

Ervaring met sterfprocessen
Naast haar werk als filosoof en schrijver is Havermans ook actief met trainingen in de zorgsector, begeleidt ze socratische gesprekken over levensvragen -vaak met ouderen- en is ze actief als vrijwilliger in de palliatieve thuiszorg.

De inloop van de Filosofisch Café-avond is vanaf 19.30 en om 20.00 uur gaan we van start in het Odd Fellowhuis, De Ketting 6 in Dronten. Entree is € 7,50 p.p. inclusief koffie/thee bij aanvang, te voldoen bij binnenkomst. Scholieren en studenten betalen € 2,50. U kunt contant of met pin betalen en de avond bezoeken na aanmelding en bevestiging via info@filosofischcafedronten.nl.

Foto: © Marja Havermans

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code