Selecteer een pagina
Odd Fellow reis van uitersten maakt diepe indruk

7 november 2022

Odd Fellow reis van uitersten maakt diepe indruk

PERSBERICHT | Zowel Anna uit Biddinghuizen als Rachel uit Swifterbant wonnen in de door Odd Fellows Dronten georganiseerde essaywedstrijd een ticket om in juli 2022 mee te gaan met de European Odd Fellows Youth Tour naar IJsland en New York. Op 2 november jl. vertelden zij in het Odd Fellowhuis in Dronten over hun reiservaringen met 37 andere Europese studenten. Doel van de Youth Tour is jongeren gezamenlijk inspirerende en indrukwekkende ervaringen op te laten doen, wat bijdraagt aan meer inzicht en begrip voor elkaar. Door persoonlijke ontwikkeling kun je beter werken aan een mooiere en betere samenleving en jongeren zijn immers de toekomst!

Door de lange wachtrijen op Schiphol, moesten Anna, Rachel en de andere Nederlandse deelnemers hard op hun sokken vanaf de douane naar de achterste gate rennen, waar ze op het nippertje hun vlucht naar IJsland haalden. Samen met Noorse, Zweedse, Deense, IJslandse, Zwitserse, Finse en Poolse studenten ervaarden ze vervolgens de adembenemende kracht van de natuur in dit land. Zo smolten ze chocola in een nog warme krater van een recent uitgebarsten vulkaan en zagen ze hoe thermo-energie wordt opgewekt door de vele kleine aardbevingen per minuut. Ondanks veel grijze regendagen, oogt het landschap onverwacht kleurig met groene begroeiing en prachtig blauw water. Vooral in de Blue Lagoon waar het reisgedeelte in IJsland ontspannen werd afgesloten en badderaars hun gezicht insmeerden met maskers van natuurlijke ingrediënten. Voor Anna, die haar essay schreef over religie en homorechten, was het heel bijzonder om in Reykjavik op het regenboog pad naar de Hallgrimskirkja kerk te wandelen, één van de markantste gebouwen in de hoofdstad.

Het contrast tussen het paradijselijk rustige IJsland en ‘the city that never sleeps’ New York kon niet groter zijn. Anna vertelt dat het voor hen een onvergetelijke ervaring was om in het echt rond het vrijheidsbeeld te varen, werkelijk alle bezoekers in het groene Central Park te zien sporten, de surrealistische drukte op het Times Square te beleven, het beroemde Metropolitan Museum of Art te bezoeken en –als hoogtepunt de prachtige musical Aladdin te zien in het New Amsterdam-theater op Broadway. Beelden die we kennen uit liedjes en films. Helaas zagen ze ook dat de dagelijkse werkelijkheid voor veel New Yorkers allesbehalve een geïdealiseerd sprookje is. Zo sprak Rachel op straat een Amerikaan die naar Ierland wilde verhuizen omdat hij zich door de verdeeldheid niet meer thuis voelt in zijn land. En een oorlogsveteraan die zichtbaar medische zorg nodig had maar dit niet kon betalen. Zowel op straat als in de winkels ervaarden ze een boze sfeer en ze vinden dat de Amerikanen terecht boos kunnen zijn. Zonder geld kun je er niet vrij zijn en het kapitalistische en politieke systeem zorgen voor veel onrecht en ongelijkheid. Continu gillende sirenes, taxichauffeurs die je oplichten en veel verslaafden, daklozen en onruststokers geven een onveilig gevoel, wat opvallend genoeg ontbrak in Chinatown. Een rustige oase in deze overweldigende drukke stad vol prikkels.

De studenten bezochten ook het gebouw van de Verenigde Naties en lieten in de Deense ambassade zien een kritische groep te zijn. Bijvoorbeeld in een discussie over de VN-doelen die eenzijdig en vanuit Westerse en Christelijke waarden zijn ontwikkeld, terwijl toch beoogd is dat de VN een wereldwijde organisatie moet zijn met respect voor verschillende culturen. Een belangrijk inzicht dat Anna uit de reis mee neemt, komt uit een gesprek in de Noorse ambassade, waar de voorzitter van de Security Council vertelde over de narigheid die hij als vrijheidsvechter op verschillende plekken in de wereld heeft gezien. Op indrukwekkende wijze kon hij overbrengen dat de mensheid verschrikkelijk kan zijn en wij in feite niets weten van wat er in de wereld gebeurt. “Hij sloeg alle hypocrisie eruit,” vertelt Anna, die gelukkig in de New Yorkse metro ook heeft gezien dat er mensen zijn die je een engel kunt noemen. Terwijl ouders door de drukte in de wegrijdende metro in paniek zagen dat hun kind op het perron achterbleef, was er een vrouw die alles tegelijk kon en deed. Ze loste de chaos en ruzies in de coupé op, troostte de moeder, drukte de noodknop in, sprak de conducteur aan en wees het groepje van Anna ook nog op het juiste station waar ze moesten uitstappen. Een ervaring die Anna nooit meer zal vergeten.

De 10-daagse reis voelde als veel langer doordat de deelnemers continu bij elkaar waren in de hostels waar ze sliepen, de Odd Fellowhuizen waar ze aten en de indrukwekkende gebeurtenissen die ze samen meemaakten. Rachel had binnen de groep al snel een hele hechte vriendengroep opgebouwd met een Fins meisje en drie jongens uit Finland, Noorwegen en Polen. Ze hebben nog dagelijks contact en blijven elkaar bezoeken. De Nederlandse reisbegeleider Elsemieke van Tiel van de Carnica Rebekkah Loge in Meppel zag tijdens de eerdere Nederlandse terugkomavond nogmaals hoeveel deze reis heeft opgeleverd voor de studenten. “Ze zijn gaan nadenken over de wereldwijde verschillen, want de contrasten tussen IJsland en New York waren erg groot. De lezingen in New York waren erg interessant en gaven stof tot nadenken, bij sommige studenten heeft het invloed op hun studiekeuze. Dat er vrienden voor het leven gemaakt zijn, is prachtig om te zien en terug te horen en dat de studenten binnen Europa na hun reis nog steeds elkaar opzoeken, geeft dit wel aan. Het was fijn om erbij te mogen zijn en dit samen met hen te hebben mogen ervaren.”

Foto’s: tijdens de reis © Elsemieke van Tiel, tijdens de presentatie op 2 november in Dronten: ® Wim Hijink

Odd Fellow reis van uitersten maakt diepe indruk

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code