Selecteer een pagina
Odd Fellows Boekenwinkel doneert 4.500,- voor sheltersuits

7 april 2023

Odd Fellows Boekenwinkel doneert 4.500,- voor sheltersuits

PERSBERICHT | De opbrengst van de maand maart in de Odd Fellows Boekenverkoop in Winkelcentrum Suydersee in Dronten wordt besteed aan het maken van Sheltersuits voor aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Op 4 april jl. heeft Bart Nijsink van Sheltersuit daarvoor een cheque van € 4.500, – in ontvangst mogen nemen. Ook hebben klanten slaapzakken ingeleverd om te upcyclen bij het maken van de deze pakken.

In de winkel vertelde Bart aan de Odd Fellows-leden en winkelvrijwilligers over de inhoud van het werk, de missie van Sheltersuit en de activiteiten in Turkije en Syrië. Een organisatie die oprichter Bas Timmer ongeveer 10 jaar geleden is gestart nadat de vader van een vriend van hem was overleden door onderkoeling omdat hij niet in een opvanghuis kon slapen. Bas had net de modeacademie afgerond en was voornemens te starten met een eigen kledinglijn voor buitenkleding. Geschokt en boos als hij was door het vreselijke lot van het doodvriezen zonder beschermende kleding -in een welvarend land als Nederland- had hij in één dag een pak bedacht en gemaakt dat dakloze mensen als noodoplossing kunnen gebruiken omdat ze geen andere keuze hebben. Uiteraard wilde hij ook direct het pak aan een dakloze geven, al bleek het niet gemakkelijk om deze persoon te vinden en contact met hem te maken.

Destijds was dakloosheid al een groot probleem in Nederland en dat is alleen maar toegenomen, constateert Bart. Bas besloot zich na zijn schokkende ervaring voor deze groep in te zetten en binnen een paar weken had hij in zijn netwerk donaties aangeboord om in Enschede een hal te kunnen huren, machines beschikbaar te hebben en stoffen, banden, drukknopen, ritsen en andere benodigdheden te kunnen gebruiken om meer van dit soort pakken te kunnen maken. In die periode kwamen er ook Syrische vluchtelingen naar Nederland en een aantal van hen zijn als vrijwilliger gaan werken in het Sheltersuit-fabriekje.

De Sheltersuit Factory in Enschede maakt van ingeleverde slaapzakken en ander restmateriaal waterafstotende en winddichte jassen die tot slaapzak getransformeerd kunnen worden. Er zit een grote capuchon op het pak, een ingebouwde sjaal en het heeft grote zakken. “De onderkant is eenvoudig open te maken, waardoor de mensen die het gebruiken met de pakken kunnen lopen,” licht Bart toe. Zelf heeft hij ook een mode-opleiding gevolgd in Enschede en met het upcyclen van restmaterialen in hun ‘sociale atelier’ geven Bas en Bart een duurzame nieuwe invulling aan Textielstad Enschede. Vanuit hun studies weten beide als geen ander dat de textielindustrie één van de meest vervuilende in de wereld is en een grote carbon footprint achterlaat. “Hoe mooi is het dan dat door het afval te hergebruiken we daar heel impactvolle producten van maken,” stelt Bart vast.

Naast deze upcycling is het creëren van nieuwe banen voor voormalige vluchtelingen, voormalige daklozen en mensen met een beperking een belangrijke tweede pijler in de missie van Sheltersuit. “De derde pijler is het bieden van warmte,” vertelt Bart. “Wij geloven dat iedereen warmte, bescherming en waardigheid verdient en daarom ontwerpen en produceren we deze multifunctionele producten die direct onderdak bieden aan mensen die dakloos zijn. Eigenlijk zou een bedrijf als Sheltersuit niet nodig moeten zijn,” verzucht hij. Liever heeft het bedrijf geen groeidoelstelling maar toch is die er: In 2022 heeft Sheltersuit 5000 Sheltersuits uitgedeeld in Europa, voor 2023 proberen Bas en Bart zoveel donaties te vinden dat ze 7500 pakken uit kunnen delen.

“Bij de distributie van de pakken werken we samen met lokale sociaal werkers en organisaties,” vertelt Bart. “Dit is nodig om juist de mensen te vinden die deze pakken het hardste nodig hebben en aan hen een product in de juiste maat te kunnen geven.” Ook in Turkije en Syrië werkt een medewerker van Sheltersuit samen met lokale contactpersonen. Door de naschokken en de traumatische ervaringen van de aardbevingen, durven veel mensen niet meer binnen te slapen en biedt de sheltersuit een tijdelijke oplossing. “Voor onze Syrische medewerkers gaf het veel voldoening dat het gelukt is juist ook de getroffen gebieden in Syrië te bereiken,” aldus Bart. De slogan van Sheltersuit: ‘People helping People’ wordt daarmee in de praktijk gebracht.

“Omdat de pakken gratis aan daklozen worden weggegeven, is Sheltersuit afhankelijk van donaties als deze,” vertelt Bart. Inmiddels staan er 30 medewerkers op de loonlijst, boren Bas en Bart onvermoeibaar (hippe) kledingmerken aan om hun ‘Fabrices’ -de overgebleven restmaterialen- te doneren en worden de onderdelen als ritsen en drukknopen nieuw aangeschaft. Het maken van één sheltersuit heeft daarmee een kostprijs van € 300,- Bas en Bart waren verrast op welke verschillende manieren mensen en bedrijven hierbij willen helpen. Denk bijvoorbeeld ook aan het doneren van wasmachines voor het wassen van de slaapzakken. Odd Fellows Dronten wil ook graag blijven helpen. Ook blijft de boekenwinkel een vaste locatie waar mensen synthetische slaapzakken, gebruikt of niet gebruikt in kunnen blijven leveren.

Foto: © Jolanda Schram – Aletta Vis, Ben Donatz, Yvonne den Boer en Wim Rampen van Odd Fellows Dronten en de Odd Fellows Boekenwinkel overhandigen de cheque ter waarde van € 4.500, – aan Bas Nijsink van Sheltersuit.

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code