Selecteer een pagina
Station Dronten

6 december 2023

OV Regio IJsselmond en stadsvervoer Lelystad wordt RRReis

PERSBERICHT | Vanaf 10 december is RRReis de naam voor het openbaar vervoer in Flevoland (exclusief Almere) en Noordwest Overijssel. EBS verzorgt vanaf dan het busvervoer in deze regio’s onder de naam RRReis. Reizigers krijgen vanaf de start van RRReis meer en snellere reismogelijkheden, waaronder vijf nieuwe snelRRReis lijnen. Voor een groot deel van de lijnen veranderen de vertrektijden en aansluitingen. Ook worden bestaande abonnementen vervangen door nieuwe abonnementen die in alle RRReis gebieden geldig zijn.

Vijf nieuwe snelle verbindingen met snelRRReis
Met de vijf nieuwe snelRRReis lijnen komen reizigers nog sneller op hun werk of opleiding. SnelRRReis is qua reistijd een prima alternatief voor de auto, juist ook omdat de bussen in steden vaak voorrang krijgen bij verkeerslichten. De nieuwe snelRRReis lijnen zijn:
– 207 Harderwijk
– Lelystad Batavia Stad
– 214 Lelystad Emmeloord
– Steenwijk – 215 Urk
– Nagele – Kampen
– 216 Almere – Zeewolde
– Harderwijk
– 218 Lelystad
– Urk

Met de snelRRReis lijnen kan tussen Urk en Lelystad en tussen Harderwijk en Batavia Stad zonder overstap worden gereisd, en met snelRRReis 215 wordt de reistijd tussen Urk en Kampen ruim 20 minuten korter.

Nieuwe snelle verbinding tussen station Lelystad Centrum en Lelystad-Haven
Met lijn 11 krijgen reizigers een nieuwe snelle verbinding tussen station Lelystad Centrum en Lelystad-Haven. In combinatie met lijn 1 kun je vanaf 10 december van maandag t/m zaterdag overdag ieder kwartier tussen het station Lelystad Centrum en Lelystad-Haven reizen.

Meer reismogelijkheden voor inwoners Swifterbant
Lijn 143 rijdt vanaf Dronten via Swifterbant naar Lelystad en vervangt op dit traject lijn 145. In Lelystad rijdt de bus via bedrijventerrein Oostervaart en het ziekenhuis. Daarmee neemt het aantal reismogelijkheden voor inwoners van Swifterbant verder toe, met name van en naar Lelystad in de avonduren en in het weekend.

Lijn 146 Kuinre – Emmeloord – Dronten De dienstregeling tijdens de spits van lijn 146 wordt uitgebreid. De extra spitsritten en de ritten in de avonduren en het weekend tussen Dronten en Swifterbant worden vervangen door lijn 143.

Lijn 147 Dronten – Harderwijk – Barneveld Lijn 147 wordt vanuit Harderwijk verlengd naar Barneveld en vervangt op dit traject lijn 205. In de ochtend rijden 2 ritten in Dronten door als lijn 646 naar de Aeres Hogeschool.

Twee nieuwe buurtRRReis lijnen in Dronten
Met de inzet van de nieuwe buurtRRReis lijnen 521 en 522 krijgen meer mensen in Dronten een bushalte dicht bij hun woning. De buurtRRReis lijnen rijden samen ieder half uur. Hiermee nemen de reismogelijkheden flink toe. BuurtRRReis rijdt ook op zaterdag.

Lijn 142 Harderwijk – Zeewolde – Nijkerk – Amersfoort Het eindpunt wijzigt naar station Amersfoort Vathorst. Daarmee is er vanuit Zeewolde een directe verbinding met Nijkerk Corlaer en Amersfoort Vathorst. De dienstregeling tussen Nijkerk en Vathorst is afgestemd op die van lijn 101. In de avonduren rijdt lijn 142 langer door en is het aantal reismogelijkheden naar Zeewolde vergroot.

Directe verbinding Genemuiden – Zwolle Reizigers tussen Genemuiden en Zwolle krijgen met lijn 174 een nieuwe directe verbinding die van maandag t/m vrijdag in de spits elk half uur rijdt. In de daluren rijdt deze lijn 1 keer per uur. Lijn 174 rijdt in Zwolle via Stadshagen, net als lijn 171 tussen Blokzijl en Zwolle.

Op RRReis.nl/dienstregeling-bus staat een compleet overzicht van alle wijzigingen per lijn.

Kilometertarief in heel het RRReis gebied hetzelfde
Wie met OVpay of op saldo met de OV-chipkaart reist, betaalt vanaf 10 december binnen het hele RRReis gebied hetzelfde basis- en kilometertarief. Het basistarief is €1,08, het kilometertarief €0,196. Dankzij steun vanuit het Rijk blijven deze tarieven ook in 2024 geldig. Voor reizigers in Lelystad betekent dit dat de vaste ritprijs voor reizen binnen en buiten de ring vanaf 10 december vervalt. Ook worden de losse ritkaarten Lelystad (binnen/buiten de ring) niet meer verkocht. Reizigers kunnen in- en uitchecken met de contactloze bankpas of creditcard en met de OV-chipkaart. Ook is het mogelijk een kaartje te kopen in een reis app op de telefoon (bijvoorbeeld 9292 of Tranzer).

Wanneer de in- en uitcheckapparatuur niet werkt, verkoopt de chauffeur een serviceticket voor € 1,28 aan reizigers zonder afgekocht reisrecht.

Abonnementen
Met de start van RRReis worden verschillende abonnementen niet meer verkocht. Reizigers die eerder dit jaar een abonnement kochten, kunnen gewoon met het abonnement blijven reizen tot het abonnement niet meer geldig is. Het gaat om de volgende abonnementen:
– Arriva Lelystad Altijd Vrij (maand & jaar), dit wordt vervangen door RRReis Altijd Vrij;
– Trajectabonnement IJsselmond, dit wordt vervangen door RRReis Traject Vrij;
– Weekend Vrij Oost Bus (& Trein) en – RRReis 10/100 dagen.

Arriva Dal Vrij 65+ wordt vervangen door RRReis Dal Vrij 65+;

Het Go Almere Vrij abonnement is vanaf 10 december niet meer geldig op lijn 159/160. Het Randstad Noord Zone abonnement wordt niet door RRReis verkocht, maar wel geaccepteerd (bijvoorbeeld vanuit centrumzone in Almere).

Kijk op RRReis.nl/vervoerbewijzen voor de voorwaarden en tarieven.

Elektrische bussen
Vanaf 10 december bestaat een groot deel van de vloot in de regio uit ruim 230 elektrische bussen van BYD. De bussen zijn vrij van schadelijke uitlaatgassen. Dit biedt veel voordelen, zoals een betere luchtkwaliteit en gezondere leefomgeving. Daarnaast zijn de bussen een stuk stiller, wat zorgt voor minder geluidsoverlast op busroutes in de regio. Ook bieden de nieuwe bussen meer comfort dankzij faciliteiten zoals wifi, usb-aansluitingen en een elektrische rolstoelplank. Vanaf 10 december wordt de elektrisch vloot aangevuld met enkele tientallen tijdelijke bussen. In het eerste deel van 2024 worden ook deze geleidelijk vervangen door nieuwe elektrische bussen van EBUSCO.

Over RRReis
RRReis is de naam voor het openbaar vervoer in Flevoland, Gelderland en Overijssel. Er zijn verschillende vervoerders die het openbaar vervoer onder de naam RRReis verzorgen. EBS verzorgt sinds december 2022 het busvervoer in Midden-Overijssel en Veluwe Noord en vanaf 10 december 2023 ook het busvervoer in Flevoland (exclusief Almere) en Noordwest Overijssel onder de naam RRReis. In Gelderland verzorgd Hermes onder de naam RRReis het openbaar vervoer in Zuid-Veluwe. Vanaf 10 december gaan ook de Valleilijn (Keolis) en de regio Twente (Arriva) verder onder de naam RRReis.

Foto: © De DronterReporter

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code