Selecteer een pagina
Perfectie is saai om naar te kijken

12 december 2022

Perfectie is saai om naar te kijken

PERSBERICHT | In 2021 won cabaretier en stand-upcomedian Thjum Arts tijdens het Cameretten festival zowel de jury- als publieksprijs. Deze prijzen, de enthousiaste reacties van publiek en pers en een diepe innerlijke drive waren de redenen voor Thjum om een eerste avondvullend programma te maken. ‘Tijdloos Genot’ ging in première in november 2022.

“Verbinding, vergankelijkheid en mijn moeder. Dat zijn toch wel mijn favoriete thema’s.” Thjum is een authentiek mens die ondanks of misschien wel dankzij zijn voorkeur voor diepgang de lach aan zijn broek heeft hangen.
Thjum Arts (1993, Nijmegen) heeft altijd met veel plezier het toneel beklommen. Toch was het pas op zijn achttiende dat er iets bijzonders gebeurde: hij besloot mee te doen aan de jaarlijkse talentenjacht van zijn school met een eigen geschreven theatermonoloog. Tot zijn grote verbazing moest iedereen lachen en bleek wat hij deed ‘comedy’ te heten. Hij won de tweede prijs: een bon voor de Free Record Shop.

Na de middelbare school besloot Thjum politicologie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. “Als je een beetje rustig bent in de klas en goed kunt leren. Dan denken jij en je omgeving al snel aan de universiteit. Maar het was achteraf gezien niks voor mij. Ik kon wel goed lezen en tentamens maken, maar precies om die reden leerde ik er weinig nieuws door. Ik had meer interesse en minder vaardigheden in de kleinere verbindingen tussen mensen, dat was uit mijn comfortzone en dat wilde ik leren.”

Tijdens zijn studie besloot Thjum het dan toch maar eens te proberen als comedian. Hij googelde letterlijk op de woorden Comedy en open podium en kwam in eerste instantie terecht bij het mekka van de Nederlandse comedy: Club Toomler in Amsterdam. Daar deed hij zijn allereerste optreden. Er zouden er nog vele optredens volgen. “Ik wist niet eens wat de Comedytrain was, ik had ook geen voorbeelden, dat is later pas gekomen. Ik ben gaan optreden bij open podia en verdiepte mij in comedy . Het is een understatement als ik zeg dat het aan het begin niet van een leien dakje met mij ging’’, aldus Thjum.

Thjum stopte met politicologie en begon met de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming (een zijtak van Sociaal Werk) en rondde die in 2019 af. “Daar heb ik veel geleerd wat ik nog niet kon. Sociaal werk en comedy versterkten elkaar wel. De mensen waar ik mee werkte en het publiek waar ik voor speelde waren een spiegel voor mij. Ik leerde mijzelf beter kennen door de ogen van de ander.”

Na zijn studie ging het met comedy zo goed dat de hobby veranderde in een beroep. Zeker na het winnen van Cameretten. “Succes is een meevaller”, zegt Thjum.

In zijn voorstelling zoekt Thjum Arts regelmatig naar de grenzen van wie hij kan zijn. ‘’Ik zie er niet uit iemand die graag uit zijn comfortzone klapt, toch hou ik ervan dingen te doen die eigenlijk niet bij mij passen en soms niet lukken, het is leuker om naar iemand te kijken die zoekende is. Perfectie is saai om naar te kijken.’’

Foto: © Lieke Bielderman

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code