Selecteer een pagina
Programma rondom de Dodenherdenking op 4 mei in Dronten

6 april 2024

Programma rondom de Dodenherdenking op 4 mei in Dronten

PERSBERICHT | Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft het programma voor de Dodenherdenking op 4 mei 2024 klaar. Dit jaar is het de 60ste keer dat er een Dodenherdenking in Dronten plaatsvindt. We staan stil bij dit moment en markeren dit als een overgang naar een tijd waarin er geen Airgunners meer bij de herdenking aanwezig zijn. Bijzondere momenten uit de afgelopen 60 jaar worden middels een tijdlijn in kaart gebracht.

In dit bericht informeren we u over vernieuwende elementen in het programma en de activiteiten die op en rondom 4 mei 2024 plaatsvinden.

Nog meer betrokkenheid vanuit het onderwijs
Al heel veel jaren is er betrokkenheid vanuit de basisscholen m.b.t. de adoptie van het Vliegersmonument. Het afgelopen jaar werd dit uitgebreid met betrokkenheid vanuit het Almere College uit Dronten en het Stewart’s Melville College uit Edinburgh in de vorm van een uitwisseling. Ook dit jaar komen 10 leerlingen uit Edinburgh naar Dronten om de herdenking bij te wonen. Dit jaar sluit het Ichthus College uit Dronten ook aan met een gedichtenwedstrijd voor de leerlingen van de derde klassen van het vmbo-tl, havo en vwo. Uit een selectie van tien genomineerde gedichten kiest een jury een winnend gedicht. Dit gedicht wordt op 4 mei tijdens de ceremonie op het plein voorgedragen.

Herdenkingsbijeenkomst
Om 18.00 uur start in de grote zaal van De Meerpaal de herdenkingsbijeenkomst. Naast genodigden is deze bijeenkomst ook voor iedereen vrij toegankelijk. Aan de hand van het jaarthema van het landelijke comité 4 en 5 mei ‘Vrijheid vertelt’, wordt op een afwisselende manier, waardig invulling gegeven aan dit thema. Er is een toespraak van Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen. Daarnaast is er muziek van Renzo en Ramon Boswijk en dans vanuit het Danslab van De Meerpaal. Er zijn bijdragen vanuit de scholen en de Stichting Veteranen Gemeente Dronten. Tineke Stuifzand neemt aanwezigen mee in het programma.

Ceremonie op het Meerpaalplein
Op het Meerpaalplein vindt de ceremonie plaats. Een toespraak van burgemeester Gebben en een gedicht door een leerling van het Ichthus College. Na de Last Post, de 2 minuten stilte en de volksliederen, worden er kransen bij het monument gelegd. Op het plein wordt medewerking verleend door o.a. de Flevo-Scouts, het Flevo’s Mannenkoor, Maris Sonores en De Eendracht. Omroep Flevoland zendt de herdenking uit. We zijn blij met de aanwezigheid van veteranen en actief dienende militairen uit de gemeente Dronten op het plein. Dit jaar is er een groot scherm aanwezig om op afstand mee te kunnen kijken.

Flypasts
De Britse Lancaster van de Royal Air Force Battle of Brittain Memorial Flight vliegt op 4 mei niet over het Meerpaalplein in Dronten. Op 4 mei, een paar minuten over 20.00 uur, zal Tom van der Meulen overvliegen in een Harvard een oud trainingsvliegtuig van de luchtmacht. De Mustang is in restauratie. Rond 20.20 uur vliegen de Edambusters over.

Overdracht adoptie Vliegersmonument
Op 22 april vindt de adoptie overdracht van het Vliegersmonument plaats. Basisschool ‘De Dukdalf’ neemt de zorg van het monument over van basisschool ‘De Tamarisk’ uit Biddinghuizen. Een vertegenwoordiging van leerlingen uit groep 7 van andere basisscholen is hierbij aanwezig. Burgemeester Jean Paul Gebben gaat met de leerlingen in gesprek. Tjerk Zwanenburg vertelt over hoe het bergen van de vliegtuigen vroeger ging. Gert Talens vertelt over het verhaal van Kitchen & Williamson. Twee bemanningsleden van een bommenwerper die op 27 november 1944 neerstortte in het IJsselmeer ter hoogte van de Vossemeerdijk 6 in Dronten.

Zwemwedstrijd Airgunnerstrofee
Op 24 april organiseert zwemvereniging ‘De Zuiderzeezwemmers’ de jaarlijkse zwemwedstrijd voor de Airgunnerstrofee. Leerlingen van groep 8 van basisscholen in de gemeente Dronten doen mee. De wedstrijd vindt plaats in het Aat de Jonge Zwembad in Dronten en begint om 14.30 uur.

Vrijheidsmaaltijden op 5 mei
Op 5 mei, Bevrijdingsdag, vinden door het hele land activiteiten plaats, variërend van intieme bijeenkomsten tot grootschalige festiviteiten en sinds een aantal jaar ook vrijheidsmaaltijden. Deze maaltijden brengen mensen samen om te praten over vrijheid en onvrijheid, onderwerpen die vaak niet alledaags zijn, maar juist op Bevrijdingsdag extra aandacht verdienen. Het is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In Dronten vinden er op 5 mei twee Vrijheidsmaaltijden plaats.

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten deelt van 13.00 tot 16.00 uur de Vrijheidssoep uit bij het Vliegersmonument op het Meerpaalplein. Een moment om de kransen te bekijken, in gesprek gaan over vrijheid en herdenken in Dronten. Aanmelden is niet nodig.

Op initiatief van Stichting Wende2001 wordt bij Ontmoetingspark Buiten een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd door verschillende lokale partijen. In samenwerking met de werkgroep Fairtrade (Netwerk Duurzaamheid Dronten) nodigt zij maximaal 80 inwoners uit om kosteloos deel te nemen aan deze speciale gelegenheid. De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats van 11.00 tot 14.00 uur en wordt omlijst met muziek en een vertelvoorstelling. Bovendien zullen de gerechten worden bereid met Fairtrade producten, waarmee niet alleen aandacht is voor vrijheid, maar ook voor eerlijke handel. Voor meer informatie over het programma en gratis aanmelding kun je terecht op www.wende2001.org.

Diverse gastlessen/lezingen
De komende weken vinden er vanuit de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten verschillende gastlessen/lezingen plaats. Bestuursleden gaan o.a. naar basisscholen in de gemeente Dronten en naar Woonzorgcentrum De Regenboog in Dronten. Daarnaast worden er vanuit de Stichting Veteranen Gemeente Dronten ook diverse gastlessen op scholen gegeven.

Taptoe
Stichting 4 Mei Herdenking Dronten stopt met het organiseren van de jaarlijkse taptoe op het Meerpaalplein. Zie voor meer informatie onze agenda op www.4meiherdenkingdronten.nl en/of volg Stichting 4 Mei Herdenking Dronten op Facebook of Instagram.

Over Stichting 4 Mei Herdenking Dronten
Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft als doel het organiseren van de jaarlijkse dodenherdenking in Dronten. Voor deze herdenking komen voormalig Airgunners uit Groot-Brittannië over om deze bij te wonen. Naast (vroeger) Airgunners en (nu) militairen en veteranen uit de gemeente Dronten zijn ook vertegenwoordigers van buitenlandse ambassades, vertegenwoordigers van de Nederlandse krijgsmacht, andere maatschappelijke organisaties en scholieren aanwezig.

Foto: © De DronterReporter

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code