Selecteer een pagina
Voedselbank redt voor € 2.200,- aan peren van verrotting

15 september 2023

Voedselbank redt voor € 2.200,- aan peren van verrotting

PERSBERICHT | Bij veel voedselbanken is het verkrijgen van groente en fruit vaak een hele uitdaging. Supermarkten kopen steeds scherper in en prijzen al tijdig de producten af als de kwaliteit daarvan in de winkel afneemt. Wat dan nog overblijft wordt vaak ter plekke weggegooid.

Arie Burggraaf van de voedselbank vertelt: “Het verkrijgen van voldoende en gezond voedsel is elke week een puzzel, maar gelukkig lukt dit met behulp van donaties van winkels, bedrijven en agrariërs uit Flevoland elke keer opnieuw. Zonder deze steun van bedrijven zouden we minder goed de klanten elke week kunnen helpen aan een aanvullend voedselpakket.

Onze voedselbank zorgt dat zo’n 160 gezinnen in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant een broodnodig aanvullend voedselpakket krijgen. Dit pakket is voldoende om 2 a 3 dagen van te eten en verlicht zo enigszins de vaste lasten. We zien de afgelopen tijd, als gevolg van stijgende prijzen (o.a. energie en boodschappen) een toename van ons klantenbestand van ca. 50%! Gezien de actuele ontwikkelingen in Nederland zal deze stijgende lijn zich helaas waarschijnlijk voortzetten.

Vorig jaar hebben we afgekeurde appels geplukt rond Dronten en dat gaan we dit jaar weer doen. Maar bij peren wordt doorgaans alles er in 1 x af geplukt en heb je geen afkeur of napluk.

Echter, als gevolg van de hoge temperaturen de laatste weken vallen peren spontaan uit de boom. Die peren zijn nog zeer geschikt voor consumptie. Afgelopen zaterdag vroeg een perenteler nabij Dronten mij onverwachts of we voor onze voedselbank Conference peren wilden komen rapen. Er liggen er plenty en die gaan alleen maar verrotten. Verkopen aan de handel kan niet meer, door de val zijn nog maar beperkt houdbaar, worden snel bruin en moeten ze snel gegeten worden. Bij de voedselbank is elke vrijdag uitgifte van voedselpakketten en dat is snel genoeg om deze vers geraapte peren uit te delen, een prima aanvulling dus.

Peren zijn bovendien gezond. Door de vezels krijg je een goede darmtransit, een verlaagd cholesterolgehalte en verminderd het je stress. Je kunt ze uit de hand eten, er een perentaart of perenmoes van maken en ook in een salade zijn ze heerlijk. Bij een supermarkt betaal je al snel voor een kilo van slechts 4 peren € 2,19, dus we hebben met enkele mensen in een paar uurtjes vandaag ongeveer € 2.200,- gered van verrotting.”

Foto: © Voedselbank Dronten

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code