Selecteer een pagina
Ikas bestaat vijfentwintig jaar.

20 december 2022

“Werkschoenen en helm op bouwplaats nu heel normaal”

PERSBERICHT | Ikas bestaat vijfentwintig jaar. Het bedrijf – dat staat voor een veilige en gezonde werkomgeving voor iedereen – werd in 1997 in Dronten opgericht door Reitze en Nicky Dijkstra. Vijf jaar geleden heeft dochter Alette van de Berg de zaak overgenomen en nu blikt zij terug: “Als één van de spelers in een groot krachtenveld hebben we ‘veiligheid’ wel degelijk op de kaart weten te zetten.”

Vijfentwintig jaar geleden startte Ikas vanuit een woonhuis in Dronten. De focus lag toen nog op het keuren en inspecteren van arbeidsmiddelen. Van de Berg: “Mijn eerste herinnering aan die periode gaat terug naar een kleine bus, een Fiat Ducato, waarmee mijn vader het land doorkruiste om keuringen uit te voeren. Het was een mooie bus om te zien, van een nog mooier Italiaans merk, vandaar dat wij hem liefkozend ‘de spaghettibus’ noemden. Hij heeft het lang volgehouden. Intussen is Ikas doorgegroeid en beschikken we nu over een heel mooi mobiel keuringsstation.”

Adviesbureau
Ikas is een adviesbureau dat gespecialiseerd is in het implementeren en onderhouden van managementsystemen op het gebied van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast inspecteert en keurt het bedrijf arbeidsmiddelen op locatie. Ook verzorgt het opleidingen en trainingen, zoals BHV en VCA.

Veiligheidsbewustzijn
“Onze missie is dat iedereen in Nederland in een veilige en gezonde omgeving zijn of haar werk kan verrichten. Als ik bedenk hoeveel moeite er de afgelopen vijfentwintig jaar is gedaan om veiligheidsbewustzijn tussen de oren van werkgevers en werknemers te krijgen, dan ben ik best wel content. Destijds zag je niemand met werkschoenen en helm op een bouwlocatie rondlopen, dat is nu gelukkig wel anders.” Datzelfde geldt ook voor de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). “Werkgevers willen nu zelf weten waar de risico’s in hun bedrijfsvoering liggen en voeren de check niet meer alleen uit omdat het moet.” Ikas voert projecten uit in het mkb en bij grote organisaties in de maakindustrie, transport- en bouwsector.

Een familiebedrijf wordt vaak gekenmerkt door een hecht team, een hoge arbeidsethos, korte lijnen, een sterke sociale betrokkenheid en aanwezig zijn in de lokale samenleving. “Deze familiecultuur geldt zeker ook voor Ikas met als rode draad: topkwaliteit leveren aan onze opdrachtgevers!”

Ikas is gevestigd aan de Kolk 2a in Swifterbant.

Foto: Fotostudio Wierd

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code