Selecteer een pagina
Koninklijke Onderscheiding voor Leen Verbeek bij afscheid

1 november 2023

Koninklijke Onderscheiding voor Leen Verbeek bij afscheid

PERSBERICHT | Leen Verbeek is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Officier is de vierde graad in de Orde van Oranje-Nassau. Leen Verbeek ontving deze Koninklijke Onderscheiding op 31 oktober 2023. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) reikte de onderscheiding persoonlijk aan hem uit. Leen Verbeek kreeg de onderscheiding tijdens zijn afscheidsreceptie. 15 jaar lang was Leen Verbeek commissaris van de Koning (CdK) in Flevoland.

De 69-jarige Leen Verbeek ontving de onderscheiding in het bijzonder vanwege zijn inzet voor democratie en mensenrechten in zijn werk voor de Raad van Europa. Sinds maart 2021 was hij namelijk President van het Congres van Lokale en Regionale overheden van de Raad van Europa. Dit werk deed hij naast zijn werk als commissaris van de Koning. “Jammer dat ik moet stoppen, maar ik ben heel blij met wat ik allemaal heb meegemaakt de afgelopen 15 jaar. Ik ben dankbaar dat ik als commissaris van de Koning aan de samenleving mocht werken.” zegt Leen Verbeek.

Langstzittende van Nederland
1 november 2008 startte Leen Verbeek als de derde commissaris van de Koning in Flevoland. Daarmee volgde hij zijn voorganger Michel Jager op. Leen Verbeek was sinds 2019 de langstzittende commissaris van de Koning in heel Nederland. Begin november 2022 kondigde hij zijn afscheid aan bij Provinciale Staten van Flevoland. “Ik ben in november 2008 begonnen als commissaris. Dit werk deed ik nog iedere dag met heel veel plezier, maar vroeg of laat moet je plaatsmaken voor een opvolger.” aldus Leen Verbeek, die nu met pensioen is.

Nieuwe commissaris
Arjen Gerritsen volgt Leen Verbeek op. Daarmee wordt hij de vierde commissaris van de Koning in Flevoland. Arjen Gerritsen was sinds 27 september 2016 burgemeester van de gemeente Almelo. 25 oktober 2023 werd hij officieel beëdigd door Zijne Majesteit de Koning op Paleis Noordeinde. Vrijdag 3 november 2023 treedt Arjen Gerritsen officieel aan als commissaris van de Koning. Dat gebeurt tijdens een bijzondere vergadering in het Flevolandse provinciehuis. Tijdens deze vergadering heten de leden van Provinciale Staten hem feestelijk welkom in Flevoland.

Interview met Leen Verbeek
18 maart 2023 sprak ik met Leen Verbeek over zijn ambt, opvolging en de Provinciale en Waterschapsverkiezingen die net achter de rug waren. Klik hier voor het interview.

Foto: © Daniël Sylla

Event Warmte & Energie 2024

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code